Kun haluat hallita paremmin asiakastyöskentelyäsi ja parantaa toiminnan tuottavuutta vähällä vaivalla ja rahalla, on SelinSelin® palveluksessasi! 4%:n taktiikalla.
Kehittäjä. Valmentaja. Sparraaja. Muutoksen toteuttaja.
SelinSelin® Kehittäjä. Valmentaja. Sparraaja. Muutoksen toteuttaja. 4% Taktiikalla. Hyppää siis kyytiin - pysäkki on juuri kohdallasi!
Kuva: © Erica Selin


Hyvä johtaminen ei ole lahja vaan taito!
Kaikki taidot jokainen joutuu itse opettelemaan.
Kaikki taidot ovat opittavissa, jos vain haluaa!
Dualistinen totuus haastaa johtamisen!
Mikromanagerin syntymä!
Filosofiassa dualismilla tarkoitetaan kaksijakoista käsitystä todellisuudesta ja sen toimii kuin se olisi merkittävä luonnonlaki.
Tämän kaksijakoisen todellisuuden lainalaisuuksia on hyvin paljon ja kaikkialla arkipäivän toiminnassa. Monet ovat niin itsestäänselvyyksiä, ettei niihin osata kiinnittää huomiota.
Dualistinen totuus
Maailma ei ole vain joko/tai vaan myös sekä/että, kuten taolaisessa filosofiassa Yin/Yang.
Siinä toista ei ole ilman toista ja molemmat vaikuttavat toisiinsa samanaikaisesti. Toinen ei ole valo ja
toinen varjo, hyvä tai huono, onnistunut tai epäonnistunut. Dualistisessa ”kolikossa” ei ole kahta
puolta, koska molemmat puolet ovat kolikon samalla puolella ja ”kolikko” osaa myös pyöriä.
Dualistinen taito on kyky nähdä ja hallita samanaikaisesti asioiden kaksi puolta. Taitoa on myös
kyky liikkua näiden erilaisuuksien välissä säilyttäen kokonaisuuden tasapainon aivan kuin
kyseessä olisi jonkinlainen ns. Rola-Bola ”tasapainolauta”.
Ongelmia syntyy silloin, kun todellisuuden tasapaino siirtyy kokonaan vain toiselle puolelle ja tasapaino katoaa.
Esimerkkejä:
Dualistista totuutta on kaikkialla lukematon määrä ja tässä on joitakin esimerkkejä:
tietoinen mieli/alitajunta, kokonaisuus/yksityiskohdat, syy/seuraus (kausaalilaki), voima/vastavoima, varmuus/epävarmuus, hallinta/hallitsemattomuus, ihmiset/asiat, yksin/yhdessä, kontrollointi/vapaus, todellisuus/kuvitelmat, toimenpiteet/tulokset, tuottavuus/tehokkuus, tulevaisuus/nykyhetki, myynti/markkinointi, lineaarinen/systeeminen toiminta, havainnot/tulkinnat jne.
Meitä ohjaa arvomaailmamme!
Ihmisen arvomaailmaan eli hänelle tärkeisiin perustarpeisiin kuuluu hallinnan tunne. Silloin hän tuntee hallitsevansa elämänsä, työnsä, ihmissuhteensa, itsensä jne. Hallinnan tunne on usein myös perusta suurempaan eli onnellisuuden ja turvallisuuden tunteeseen.
Hallinnan tunne liittyy ihmisillä usein myös vallan käyttöön, jolloin hän alkaa huomaamattaan rakentaa itselleen ”vallan temppeliä”. Vallan tunne voi aiheuttaa käyttäjälleen riippuvuussuhteen eli addiktion, josta on vaikeaa päästä eroon. Kun saa lisää valtaa, alkaa hallinnan tunne ja nälkä kasvaa. Sen seurauksena kasvaa myös näennäinen turvallisuus ja onnellisuus. Tämä ”vallan ansa” saattaa kasvattaa hallinnan ja vallan käytön kierteen, josta ei osata päästä ulos.
Johtamista on kaikkialla eri muodoissaan kuten kotona, vuorovaikutustilanteissa, työpaikalla, harrastuksissa jne. Johtaminen ei ole pelkästään laatikko organisaatiokaaviossa tai mukava titteli nimen perässä. Todellinen käytännön johtaminen voi tapahtua monella eri tasoilla, kuten neuvotteluhuoneissa, kahvitauolla, etäjohtamisessa jne.
Johtamisessa on tärkeää hallita sekä omaa että muiden toimintaa, koska paineet ja vaatimukset tulokselliselle toiminnalle on suuret.
Monet johtamiseen liittyvät jyrkät uskomukset rasittavat johtamista. Sellaisia voivat olla se että, pitää osata ja tietää, ei saa erehtyä vaan olla aina oikeassa, nopeus ratkaisee, vahva johtajuus on esimerkillistä suoraselkäisyyttä ja peräänantamattomuutta.
Mikromanagerin syntymä.
Vaativissa johtamistehtävissä meidän hallinnan tunteemme tai sen tarve helposti kasvaa, varsinkin silloin, jos toiminnan tulokset eivät vastaa asetettuja tavoitteita. Tässä tilanteessa johtajan voi olla vaikeaa hyväksyä omaa ja muiden epävarmuutta, joka on kuitenkin aina läsnä. Kun tähän liittyy vallan aiheuttama addiktio eli riippuvuussuhde, kasvaa helposti myös kontrollin määrä. Se saattaa levitä yhä syvemmälle ja laajemmalle myös muiden toimintaan. Lopulta johtaja haluaa päättää kaikesta itse tai tehdä itse, kun muut ei osaa tai välitä. Valvonnan fokus alkaa siirtyä yhä syvemmälle mitättömyyksiin ja jopa ”lillukan varsiin”, joilla ei ole merkitystä realismin kanssa.
Johtaja, joka on ollut asiantuntijaroolissa, voi kokea vaikeaksi irti päästämisen ja delegoimisen, koska hän uskoo itse tietävänsä parhaiten, miten asiat tehdään.
Näin syntyy mikromanageri ikään kuin huomaamatta. Se on yhdistelmä hallinnan tarvetta sekä vallankäytön addiktioita. Muista, että hallitsematon valta saattaa laajentua lopulta myös kiusaamiseen ja väkivaltaan.
Tämä alisteinen johtamistapa ei sovi henkilöihin, joilla on omaa osaamista ja taitoa. Tällainen johtamistapa aiheuttaa helposti muiden henkilöiden oireilua, pakenemista, vajaa kapasiteettia ja se karkottaa sekä luovuuden että oma-aloitteisuuden.
Muussakin arkijohtamisessa näkyy, että johtaja haluaa puuttua asioihin käytännön tasolla, koska asiat eivät suju halutulla tavalla. Näissä tilanteissa alkaa myös olla tunnistettavissa mikromagerin piirteitä. Tämä saattaa hallitsemattomasti alkaa rakentaa organisaatioon "uusavuttomuutta". Tällöin johtaja helposti vajoaa yhä syvemmälle mikromanagerin maailmaan.
Tässä joitakin taitoja, joita johtajan tulisi osata, ettei hän ajautuisi ”vallan ansaan”.
-
Suvaitsevaisuus. Asiat voidaan tehdä monella tavalla ja niiden lopputulos on suurin piirtein sama. Taito suvaita itsellään ja muilla epävarmuutta vaatii suvaitsevuutta. Monet asiat voidaan todellisuudessa tehdä monella eri tavalla. Oma totuus on vain oma totuus.
-
Hallinta. Koska kaikkea toimintaa ei voi hallita, kannattaa selvittää, mitä pitää hallita ja missä laajuudessa. Lisäksi mitä toiminnallisia vapauksia voidaan antaa ja kuinka paljon.
-
Mittaaminen. Toiminnan mittaaminen näyttää toiminnan tuloksen todellisuuden. Kaikkea ei voi mitata, jostakin on luovuttava. Mittaaminen on tarkastelua menneisyyteen, joten siinä tarvitaan taitoa nähdä mittareista myös tulevaisuuteen.
-
Syy seuraus. Kausaalilaki tarkoittaa sitä, että kaikella tekemisellä on seuraukset. Jos et halua jotain seurauksia, valitse suunnitelmallisesti erilainen toimintatapa. Syy/seuraus usein myös ketjuuntuu, jolloin seuraus johtaa uuteen syyhyn, josta syntyy jälleen uusi seuraus jne.
-
Tilanne johtaminen. Eri tilanteissa johtaminen on erilaista ja sama tyyli ei sovi joka tilanteeseen. Haasteita aiheuttaa taito muuttaa oma johtamistapaa. Kriisissä johtaminen saattaa olla autoritääristä pomottamista ja rauhallisemmissa tilanteissa myötäilevämpää ja kannustavampaa.
Uuden ajan johtaminen vaatii ymmärrystä ja taitoa luotsata dualistisen todellisuuden ristiaallokossa. Kun tilanne ei ole tyydyttävä, jonkin asian on muututtava.
Muutoksen tuska.
Voiko ihminen oikeasti muuttua? Meitä opetetaan usein, että ”minähän olen ja saan olla sellainen kuin olen”. Tämä lukittunut identiteetti voi toimia myös oman kehittymisen esteenä jopa ansana.
Jos muuttuminen on vaikeaa, niin älä muutu. Riittää, kun tietoisesti osaat muuttaa omia toiminta- ja ajattelutapojasi tilanteen mukaan. Tämäkin tuntuu olevan monelle haasteellinen opittava taito.
Kun haluat vaihtaa asiasta ajatuksia, ota yhteyttä.
Jarmo Selin
Voit tutustua myös palveluihimme, jotka sovitetaan asiakaan tarpeisiin
Taitopajat
Johtamisen vuorovaikutustaidot!™
Perustaitoja motivoivaan johtamiseen ja tuloksen tekemiseen
Käytöstavat kunniaan!™
Mitkä ovat johtamisen käytöstavat?
Hyödynnä erilaisuutta!™
Tunnista oma profiilisi ja opi liikkumaan myös muiden erilaisessa maailmassa.